Gyökérkezelés mikroszkóppal | Endodent

Gyökérkezelés mikroszkóppal


Egy teljesen új perspektívát nyit meg számunkra, ha a kezeléseket mikroszkóp segítségével végezzük el. A legelrejtettebb területek is láthatóvá válnak. És ami a legfontosabb: a jobb látásmód az alapja a jobb diagnózisnak és a magasabb színvonalú terápiának. A fény a koaxiális megvilágítás által pont a megfelelő területre esik. Így még a gyökércsatornát is tökéletesen tudjuk megvilágítani, minden apró részlet egyszerűen észrevehető.

A fogorvosi mikroszkóp használatával az endodonciai ellátás teljesen új oldalát ismerhetjük meg. A 25-30-szoros nagyítás segítségével lehetőség nyílik a járulékos csatornák, az szűkületek és a perforációk felismerésére, a vertikális kondenzációs gyökértömés elvégzésére. A fogmegtartó kezeléseknél is a fogászati mikroszkóp használatával lényegesen nagyobb precizitást érhetünk el.

Az implantátumos kezeléseknél a fogászati mikroszkóp megkönnyíti az anatómiai struktúrák (ideg, sinus maxillaris, orralap) felismerését és ez által azok megóvását. Ehhez jön még hozzá, hogy a magasabb nagyítás által a szájsebészeti beavatkozás tényleg szövetkímélő legyen.

Parodontológiai kezeléseknél kitűnő esztétikai élményt nyújt, ha mikroszkópos nagyítás alatt végezzük el a mikroeszközök használatát, a varratok elhelyezését.

Nézzünk egy tanulmányt:

J Endod. 2002 Apr;28(4):324-7.

Effect of magnification on locating the MB2 canal in maxillary molars. Buhrley LJ, Barrows MJ, BeGole EA, Wenckus CS. Department of Endodontics, University of Illinois at Chicago, USA

Ennek a tanulmánynak az alapja az volt, hogy klinikai körülmények között a fogászati mikroszkóp/ fogászati lupe megegyszerűsíti-e a fogorvosnak a MB2 csatorna megtalálását a felső nagyőrlőkben. Azok a fogorvosok, akik fogászati mikroszkópot illetve lupét használtak 57,4%-ban ill.55,3%-ban lokalizálták a MB2 csatornát. Azok, akik nem használtak nagyítást csak az esetek 18,2%-ban találták meg a csatornákat. Tehát ha nem használtunk nagyítást, akkor szignifikánsan kevesebb alkalommal találták meg az MB2 gyökércsatornát. Nem volt szignifikáns különbség abban, hogy fogorvosi mikroszkópot, vagy a lupét használták a kollégák a MB2 detektálásához. Ha csak a felső első nagyőrlőt nézzük, akkor az MB2 csatorna megtalálásának a valószínűsége mikroszkóppal, dental lupéval illetve nagyítás nélkül 71,1%, 62,5% és 17,2% volt. Ennek a tanulmánynak az eredménye azt mutatja, hogy nagyító használatával körülbelül háromszor nagyobb eséllyel találjuk meg az MB2 csatornát, mint azokban az esetekben, amikor nem használunk nagyítást. Erre az eredményre alapozva nagyobb súlyt kellene fektetni az MB2 csatorna megtalálásánál a fogászati mikroszkóp használatára.A Gyökérkezelésről általánosságban

 

A fogászat területén nincs még egy olyan kezelés, amit annyi horror-történet vesz körül, mint a gyökérkezelés. A mai napig sok olyan páciens van, aki saját vagy közeli ismerős rossz tapasztalata miatt, a gyökérkezelés helyett inkább a fog eltávolítását választja. Az itt következő információkkal szeretnék felvilágosítással szolgálni és megmutatni, hogy a gyökérkezelés fájdalommentes, és pénztárcakímélő megoldás lehet, hogy az értékes fogakat megtartsuk.

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fogban lévő ideg begyullad, vagy egy mély szuvasodás (vagy baleset) következtében elhal. Máskor pedig már elkészült gyökértöméseket kell kicserélni, korrigálni. Nem mindig tapasztalható fájdalom a páciensek számára, de fogorvosi vizsgálattal pl. röntgenfelvétellel, vagy hidegteszttel diagnosztizálni lehet ezeket az elváltozásokat. A begyulladt ideg iszonyú fájdalmat okozhat. A gyulladt ideg eltávolításával és az azt követő gyökérkezeléssel meg lehet szüntetni a panaszokat. Az elhalt fogideg baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal fertőzött szövetet tartalmazhat. Az elhalt szövetet a szervezet már nem ismeri fel sajátként, és ideális táptalajul szolgál baktériumok és gombák számára. Erre a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol. Egy ilyen gyulladás csendben és észrevehetetlenül is lezajolhat, de gennyes duzzanathoz, fisztulához és sokszor erős fájdalomhoz is vezethet. Manapság sokszor még ilyen esetben sem szükséges a fog eltávolítása. Gyökérkezeléssel az ilyen fogak gyakran még évtizedekre megmenthetőek.

Mi a gyökérkezelés menete?


Először is a fogról teljesen eltávolítjuk a szuvasodást. A töméseket is eltávolítjuk, mert az esetlegesen alattuk lévő réseken keresztül baktériumok juthatnak a fog belsejébe. Ezek után - az esetek nagy részében - a fogat egy gumilepedővel izoláljuk a nyáltól, hogy nehogy a nyál (ami baktériumokat tartalmaz) bejusson a fog belsejébe. Ezzel egyúttal megakadályozzuk a tömésdarabok, és az átöblítőszer lenyelését. Helyi érzéstelenítésben történik a kezelés. Manapság így a kezelések jelentős része fájdalommentesen kivitelezhető. A korábbi fogorvosi kezelések horror-történetei már a múlté. Végezetül, az eredetileg szűk és görbült csatornákat kisebb tűk és fúrók (keresztmetszet néha 0,06 mm) segítségével kitisztítjuk és mechanikailag feltágítjuk. A legmodernebb tágító-eszközöket és technikát használunk, hogy a legtökéletesebben preparáljuk meg a csatornákat. A kezelés menetének ellenőrzésére több röntgenfelvételt is készítünk. Minimálisan 2 röntgenfelvételre van szükség. Miután befejeztük a gyökércsatorna feltágítását és többször átöblítettük ezután még ugyanabban a lépésben töméssel látjuk el. Ezáltal megakadályozzuk, hogy ismét baktériumok kerüljenek a csatornába. Csak néhány esetben kell a fogat 1-2 hétre gyógyszeres töméssel ellátni. A gyökérkezelt fogak a nem-gyökérkezeltekkel szemben sokkal könnyebben elrepedhetnek, ezért lege artis koronával vagy onlay-jel kell ellátni ezeket.