Implantátumok | Endodent Fogászat, Szájsebészet

Fogászati implantátum


Miért van szükség implantátumra?

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a fogat (vagy fogágybetegség, vagy fog egyéb gyulladásos megbetegedése miatt) még gyökérkezeléssel sem lehet megmenteni. Ilyenkor a fogat el kell távolítani. A foghiánynak viszont később káros következményei lehetnek. Ilyen következmény a harapás süllyedése és ezért állkapocs-izületi betegségek kialakulása, a hiány melletti fogak bedőlése, illetve a szemközti fogazat kiemelkedése. A legjobb megoldás a hiányzó fog pótlása. Amennyiben nem akarjuk lecsiszolni a hiány melletti egészséges fogakat, híd készítéséhez, és a feltételek adottak, megfelelő mennyiségű csont, akkor műgyökér(implantátum) beültetéssel van lehetőség pótlás elkészítésére.

Mi is az az implantátum?

Maga az implantátum 2 részből áll: a műgyökéri részből, amit helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen ültetünk be a csontba. Megfelelő gyógyulási idő után az implantátum rögzülni fog a csonthoz. Az egész műtét nem kellemetlenebb, mint amikor egy nagyobb tömést készítünk el. A műgyökér speciális fogászati titánból készül. A felépítmény része, amelyik úgy néz ki, mint egy lecsiszolt fog. Erre kerül majd rá a korona. A felépítmény készülhet titánból, vagy magasabb esztétikai igény esetén cirkoniumból. Vannak esetek, amikor a korona egybe készül a felépítménnyel, ilyenkor aranyból készül a korona fém része.

Milyen feltételek mellett lehet implantátumot beültetni?

Egyrészt elegendő (mind szélességben , mind magasságban) mennyiségű csontnak kell rendelkezésre állni ahhoz, hogy a megfelelő méretű implantátumot be tudjuk ültetni. Ehhez néha szükség lehet csontpótlásra, arcüreg emelésre. Másrészt függ a páciens egészségi állapotától. Napjainkban sokan kapnap vérhígitó készítményeket. Ezek között vannak olyan gyógyszerek, melyek szedése esetén nem vállaljuk az implantációt. Vannak olyan páciensek, akiknek csontritkulásra biszfoszfonát készítményeket kell szedniük.. Sajnos az ő implantálásukat nem vállaljuk. Fogágybetegséggel küzdők esetében, ha a gyulladás elmúlt és a páciens szájhigiénés szokásait sikerült megváltoztatni (rendszeres fogápolás a megfelelő módon), illetve rendszeresen eljár kontrollra, akkor lehet szó műgyökér beültetéséről.

További kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal.